Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Cell - Host & Microbe 2023 Cell – Immunity

Cell – Immunity

Cell – Immunity

15.06.2023

Dlouhodobá tolerance ke kožním komenzálům se ustanovuje v novorozeneckém období díky podskupině specializovaných dendritických buněk

Utváření tolerance vůči komenzálním bakteriím na bariérových površích (kůži, sliznicích) v raném věku má trvalý vliv na imunitní systém, ale stále není dobře prozkoumáno. V této studii autoři prokázali, že tolerance v kůži byla řízená interakcí mikrobů a antigen prezentujících buněk, konkrétně konvenčních dendritických buněk (DC) typu 2 CD301b+. V novorozenecké kůži byly tyto buňky schopné vychytávat a prezentovat antigeny komenzálů a indukovat T regulační buňky. CD301b+ DC2 měly zvýšenou fagocytózu a procesy zrání a exprimovaly tolerogenní markery a enzym RALDH2, který stojí za produkcí kyseliny retinové. U dospělých CD301b+ DC2 tyto funkce nemají. Delece RALDH2 vedla k narušení tvorby T regulačních buněk reagujících na antigeny komenzálů. Studie ukazuje, že synergické interakce mezi bakteriemi a specializovanou podskupinou DC tedy zásadně podporují toleranci v raném věku na kožním rozhraní.

https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(23)00128-0

Na věku závislé rozdíly v eferocytóze určují průběh opsonofagocytické ochrany před invazivními patogeny

V průběhu života se mění vnímavost k určitým typům patogenů, u novorozenců jsou např. vzácné infekce Strepococcus pneumoniae (Spn). Autoři se zaměřili na mechanismy spojené s vnímavostí k patogenům závislou na věku. Porovnávali věkově specifické myší modely infekcí Spn. Zjistili, že v novorozeneckém věku je vyšší opsonofagocytóza neutrofily závislá na CD11b. Zvýšená funkce novorozeneckých neutrofilů je zprostředkovaná zvýšenou expresí CD11b a sníženou eferocytózou. Snížení eferocytózy v raném věku mohlo být způsobeno nedostatkem CD169+ makrofágů u novorozenců a sníženou systémovou expresí více eferocytárních mediátorů, včetně MerTK. Při experimentálním oslabení eferocytózy v pozdějším věku se zvýšila exprese CD11b neutrofily a zlepšila se ochrana proti Spn. Výsledky ukazují, že se v závislosti na věku mění intenzita eferocytózy, která určuje výsledek infekce prostřednictvím modulace opsonofagocytózy závislé na CD11b.

https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(23)00138-3

Bibliografické údaje:

Titul: Volume. 56, Issue. 6
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-4180
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/issue/S1074-7613(22)X0007-1