Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JEM - The Journal of Experimental Medicine 2023 JEM

JEM

JEM

05.09.2023

Baf60c kontroluje regeneraci svalů modulací parakrinní Dkk3 signalizace

Obezita a diabetes typu II jsou hlavními příčinami postupného poklesu svalové regenerace a kondice dospělých. Svalové mikroprostředí hraje klíčovou roli v kontrole regenerativní kapacity svalových kmenových buněk. Autoři vyhodnocovali mechanismy a faktory, které regeneraci podporují. Odhalili, že důležitou roli hraje exprese Baf60c (BRAHMA-associated factors) ve svalovině, která je výrazně snížená u obézních a diabetických myší a lidí. Ablace Baf60c ve svalových vláknech narušila regeneraci svalů a jejich kontraktilitu. Zároveň došlo k masivnímu zvýšení produkce proteinu Dkk3 (Dickkopf WNT Signaling Pathway Inhibitor 3). Dkk3 inhibuje diferenciaci svalových kmenových buněk a oslabuje tak regeneraci svaloviny. Blokáda Dkk3 pak podporuje regeneraci. Baf60c interaguje s Six4 a synergicky suprimuje expresi Dkk3 myocyty. Výsledky ukazují na to, že Baf60c je důležitým regulátorem regenerace svalů, neboť zasahuje do syntézy Dkk3.
https://rupress.org/jem/article-abstract/220/9/e20221123/214151/Myofiber-Baf60c-controls-muscle-regeneration-by?redirectedFrom=fulltext

Prmt1 u myší reguluje osud B lymfocytů po pozitivní selekci v germinálních centrech

B lymfocyty, které prošly pozitivní selekcí v germinálních centrech (GCBC), mohou dále buď proliferovat, somaticky hypermutovat nebo se diferencovat. Mechanismus, který určuje další osud GCBC, zatím nebyl popsán. Autoři zjistili, že Prmt1 (protein arginin metyltransferáza 1) je zvýšeně exprimována v myších GCBC. Zvýšení exprese je závislé na signalizaci Myc a mTORC. Delece Prmt1 v aktivovaných B lymfocytech narušuje tvorbu vysoce afinních protilátek, a to tím, že proliferace a přechod GCBC ze světlé do tmavé zóny germinálního centra jsou omezené. Deficit Prmt1 má za následek zvýšenou tvorbu paměťových B lymfocytů a diferenciaci plazmatických buněk, i když kvalita těchto buněk je zhoršena v důsledku defektů GCBC. Prmt1 vnitřně omezuje diferenciaci plazmatických buněk, což je funkce, kterou vidíme také u buněk B lymfocytárního lymfomu (BCL). Exprese PRMT1 v BCL koreluje s tíží onemocnění a je nezbytná pro proliferaci buněk a brání jejich diferenciaci. Výsledky ukazují, že PRMT1 působí jako rovnováha mezi proliferací a diferenciací normálních a nádorových zralých B lymfocytů.
https://rupress.org/jem/article/220/9/e20220381/214163/Protein-arginine-methyltransferase-1-regulates-B

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 220, Issue 9
Vydavatel: Rockefeller University Press
ISBN: 1540-9538
Odkaz na stránky: https://rupress.org/jem/issue/220/9