Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JID - Journal of Investigative Dermatology 2023 JID

JID

JID

25.07.2023

Proteom ekzému rukou hodnocený pomocí vzorků odebraných „páskou“

Ekzém rukou (HE) je rozšířené kožní onemocnění, ale klasifikace HE do různých podtypů je zatím stále náročná. Doposud se používaly hlavně invazivní metody založené na biopsii kůže. V této studii využili autoři k subklasifikaci HE hodnocení proteomu ze vzorku získaného nalepením pásky na pokožku, a to jak zdravou, tak postiženou HE. Po jejich odebrání byla provedena proteomová analýza získaných vzorků pomocí kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie a analyzovala se také globální exprese proteinů. Z pásků se autorům podařilo identifikovat
2 919 proteinů v buňkách kůže odvozených od stratum corneum. Ve srovnání se zdravou kůží vykazovaly vzorky lézí pacientů s HE zvýšenou expresi markerů souvisejících s imunitou a sníženou expresi strukturálních bariérových proteinů. Rozdíl mezi podtypy HE byl omezen na léze a zahrnoval zvýšenou expresi proteinů souvisejících s kožní bariérou nezávisle na tom, zda pacient trpěl také atopickou dermatitidou. Autorům se podařilo vyvinout neinvazivní metodu mapující proteomové rozdíly mezi podtypy HE.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(23)00071-4/fulltext

Met-signalizace kontroluje migraci dendritických buněk v kůži regulací tvorby a funkce podozomů

Aktivace receptoru Met je na Langerhansových buňkách (LC) a dendritických buňkách (DC) důležitá pro migraci těchto buněk do drénujících uzlin. Autoři v této studii sledovali roli signalizace Met v jednotlivých fázích migrace LC/DC z kůže do uzlin. K tomu použili myši s deficitem Met. Nedostatek Met narušil tvorbu podozomů a proteolytickou degradaci želatiny. Met-deficientní DC proto nedokázaly účinně překonat bazální membránu bohatou na extracelulární matrix mezi epidermis a dermis. Autoři dále potvrdili, že existuje i aktivace Met závislá na HGF (hepatic growth factor), a díky ní došlo ke snížení adheze LC odvozených z kostní dřeně k různým složkám extracelulární matrix a zvýšila motilitu DCs v trojrozměrných kolagenových matricích, což se netýkalo Met-deficientních LCs/DCs. Nebyl potvrzen vliv Met na améboidní migraci DC. Výsledky tedy ukazují, že do migrace DC je zapojena aktivace Met, a to závisle i nezávisle na HGF.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(23)00100-8/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 143, Issue 8
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1523-1747
Odkaz na stránky: https://www.jidonline.org/issue/S0022-202X(23)X0008-6