Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Reproduction - The Journal of the Society for Reproduction and Fertility 2023 Reproduction

Reproduction

Reproduction

03.01.2023

Nikotinamid ribosid zlepšuje s věkem klesající kvalitu postovulačních oocytů

Kvalita postovulačních oocytů se v průběhu času zhoršuje, což má vliv na úspěšnostčasného embryonálního vývoje, a to zejména po asistované reprodukci. Vědci zjistili, že s přibývajícím věkem klesají hladiny NAD+ (nikotinamidadenindinukleotid) ve vaječnících i oocytech. V provedené studii poklesu hladiny NAD+ v postovulačních myších oocytech během kultivace in vitro částečně zabránila suplementace nikotinamidem ribosidem (NR). Léčba NR obnovila kvalitu oocytů a zlepšil se jejich vývoj během meiotických dělení. To je díky tomu, že NR pomáhá zmírnit mitochondriální dysfunkce a udržet normální strukturu vřeténka a chromozomu. Léčba NR také snížila hladinu reaktivních kyslíkových radikálů a snížila poškození DNA a apoptózu v postovulačních oocytech. Výsledky naznačují, že suplementace NR zvyšuje kvalitu oocytů a potenciál časného embryonálního vývoje u postovulačních oocytů, což by mohlo potenciálně zvýšit úspěšnost asistované reprodukce.

https://rep.bioscientifica.com/view/journals/rep/165/1/REP-22-0095.xml

Dysfunkce MDR-1 narušuje meiózu a homeostázu vápníku v oocytech


Transportér multirezistence-1 (MDR-1) je transmembránový kanál závislý na adenosintrifosfátu (ATP), který je přítomen v orgánech a přenáší přes membránu řadu xenobiotik a vedlejších produktů. Předchozí studie ukázala, že tento transportér je přítomen také v mitochondriální membráně oocytů a že mutace MDR-1 vede k narušení homeostázy mitochondrií. Vzhledem k významu těchto organel v samičí pohlavní buňce autoři hodnotili dopad dysfunkce MDR-1 na kvalitu myších oocytů se zvláštním zaměřením na organizaci meiotického vřeténka, aneuploidii, homeostázu Ca2+, produkci ATP a mutaci mtDNA. Bylo zjištěno, že mladé myši s mutací Mdr1a produkují oocyty, které se vyznačují nižší kvalitou, s výrazným zpožděním přechodu od zárodečných váčků k rozpadu zárodečných váčků, zvýšeným procentem symetrických dělení, chybným uspořádáním chromozomů a výrazně změněným tvarem meiotického vřeténka ve srovnání s oocyty divokého typu (wild type (WT) oocyty). Mutantní oocyty vykazují o 7000 jednonukleotidových polymorfizmů (SNP) v exomové DNA více než dvojnásobné množství SNP v mitochondriální DNA (mtDNA) ve srovnání s WT oocyty. Analýza Ca2+ odhalila neschopnost mutantních oocytů regulovat zásoby Ca2+ a jeho uvolnění na podněty. Kvantifikace ATP ukazuje, že mutantní oocyty mají tendenci k nižším hladinám ATP ve srovnání s WT oocyty. A konečně, jednoleté vaječníky s mutacemi Mdr1a exprimují nižší množství SIRT1 (sirtuin 1), SIRT3, SIRT5, SIRT6 a SIRT7 ve srovnání s WT oocyty. Tyto výsledky zdůrazňují význam MDR-1 v mitochondriální fyziologii a poukazují na vliv MDR-1 na kvalitu oocytů a stárnutí vaječníků.

https://rep.bioscientifica.com/view/journals/rep/165/1/REP-22-0192.xml

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 165: Issue 1
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1741-7899
Odkaz na stránky: https://rep.bioscientifica.com/view/journals/rep/165/1/rep.165.issue-1.xml