Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JACI

JACI

06.04.2023

SARS-CoV-2 infekce poškozuje funkci brzlíku, která koreluje se závažností nemoci

U pacientů s covidem-19 se často objevuje lymfopenie, která je indikátorem závažnosti průběhu nemoci. Lymfopenie může mít několik příčin, může se jednat o zvýšenou apoptózu imunitních buněk, narušení homingu atd. V této studii autoři odhalili další příčinu lymfopenie. Zaměřili se na vliv SARS-CoV-2 na brzlík, který je úzce spjat s produkcí a výcvikem T lymfocytů. Podařilo se jim prokázat, že pacienti s covidem mají sníženou funkci brzlíku, která je nepřímo úměrná závažnosti onemocnění. Angiotenzin konvertující enzym 2, jehož prostřednictvím SARS-CoV-2 vstupuje do buněk hostitele, je exprimován epiteliálními buňkami brzlíku (TEC), a to zejména dřeňovými. Autoři dále zjistili, že SARS-CoV-2 může v TEC snížit expresi kritických genů a drah spojených s adhezí a přežitím epiteliálních buněk. To samozřejmě narušuje homeostázu T lymfocytů.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(23)00147-1/fulltext

Antagonista MRGPRX2 inhibuje alergické reakce v myším modelu

Aktivace MRGPRX2 (Mas-related G protein–coupled receptor X2) je důležitá v non-IgE cestách, které se podílejí na aktivaci žírných buněk zapojených do alergických reakcí a zánětu.
Autoři vyvinuli antagonisty MRGPRX2, které použili v myším modelu alergií a zánětu. Nové malé molekuly měly v testech značnou afinitu k MRGPRX2.
Polomaximální inhibiční koncentrace se pohybuje v nízkém mikromolárním rozmezí (5–21 μM). Malé molekuly inhibovaly nejen časnou fázi aktivace žírných buněk, ale také pozdní fázi spojenou s uvolňováním chemokinů a prostaglandinů. Western blot analýzou autoři odhalili, že dochází také k inhibici fosfolipázy C-γ, extracelulární signálem regulované proteinkinázy 1/2 a Akt signální dráhy. Navíc u myších modelů alergií podávání malých molekul blokovalo akutní systémové alergické reakce a zánět a bylo prevencí systémové anafylaxe. Malé molekuly by mohly být významným terapeutickým příslibem pro léčbu alergií a zánětu zprostředkovaných MRGPRX2.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(22)02551-9/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 151, Issue 4
Vydavatel: Elsevier Inc
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(22)X0005-5