Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JEM

JEM

JEM

12.04.2023

Makrofágy podporují rezistenci k antiandrogenní terapii u metastazujícího karcinomu prostaty

Metastazující karcinom prostaty rezistentní na hormonální terapii je poslední stadium karcinomu prostaty. Navzdory zlepšení pochopení mechanismů nemoci zatím není znám význam zapojení mikroprostředí metastáz. Ve studiích se podařilo zjistit, že makrofágy tvoří významnou složku prostředí metastáz v kostech. Na in vivo modelu se ověřilo, že makrofágy hrají významnou roli v rezistenci na enzalutamid. Makrofágy podporovaly rezistenci přes cytokin aktivin A, který indukuje FN1–ITAG5–SRC (fibronektin, integrin alfa 5, tyrozinkináza Src) signální kaskádu v nádorových buňkách. Tyto výsledky z in vivo modelu byly podpořeny bioinformatickou analýzou souborů transkriptomických dat pacientů. Deplece makrofágů nebo inhibice SRC pomocí nového specifického inhibitoru navíc významně inhibovala nárůst rezistence. Autorům se tedy podařilo odhalit mechanismus, který stojí za rezistencí k antiandrogenní terapii u metastazujícího karcinomu prostaty.
https://rupress.org/jem/article/220/4/e20221007/213858/Macrophages-promote-anti-androgen-resistance-in

Ligace B lymfocytárního receptoru indukuje eliminaci IgE plazmatických buněk

Regulace tvorby IgE chrání před alergickými onemocněními. Jedním z regulačních mechanismů je omezení přežívání IgE plazmatických buněk (PC). IgE PC exprimují výrazné množství povrchového B lymfocytárního receptoru (BCR). Autoři zjistili, že ligace BCR spouští v IgE PC signální dráhy, které vedou k eliminaci těchto buněk. V buněčných kulturách vyvolalo vystavení IgE PC kognitivnímu antigenu nebo anti-BCR protilátkám apoptózu. Snížení počtu IgE PC korelovalo s afinitou, aviditou, množstvím a délkou expozice antigenu a vyžadovalo aktivaci složek signálních cest spojených s aktivací BCR, tj. Syk, BLNK a PLCγ2. U myší s PC-specifickým poškozením signalizace přes BCR bylo množství IgE PC selektivně zvýšeno. Naopak, ligace BCR injekcí kognátního antigenu nebo anti-IgE vyčerpala IgE PC. Tato zjištění ozřejmila mechanismus eliminace IgE PC prostřednictvím ligace BCR.
https://rupress.org/jem/article-abstract/220/4/e20220964/213907/B-cell-receptor-ligation-induces-IgE-plasma-cell?redirectedFrom=fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 220, Issue 4
Vydavatel: Rockefeller University Press
ISBN: 1540-9538
Odkaz na stránky: https://rupress.org/jem/issue/220/4