Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

19.01.2023

JMJD3 hraje roli v akutní pankreatitidě spojené s poškozením plic

Akutní pankreatitida (AP) je závažné zánětlivé onemocnění, které může být spojené nejen s poškozením slinivky, ale i jiných orgánů. Často dochází k poškození plic. V jeho patogenezi hraje důležitou roli JMJD3 (Jumonji domain-containing protein 3). Exprese tohoto proteinu je v průběhu AP zvýšená ve slinivce a plicích, což se potvrdilo nejen v myším modelu, ale také u pacientů. Další pokusy odhalily, že zvýšená exprese JMJD3 a prozánětlivý efekt byly v průběhu AP nejspíše způsobeny mitochondriální DNA (mtDNA) nebo oxidovanou mtDNA uvolněnou z tkáněpoškozené AP. Uvolnění mtDNA a oxidované mtDNA přispělo k infiltraci plic zánětlivými monocyty, což vedlo k poškození tkáně. Tento efekt byl zprostředkován dráhou stimulátorů genů interferonů (STING)/TLR9-NF-κB-JMJD3-TNF-α. Inhibice JMJD3 nebo využití Jmjd3-c deficitních myší významně zmírnily plicní zánět vyvolaný AP. Blokování oxidace mtDNA nebo vyřazení dráhy TLR9/STING účinně zmírnilo zánět. Inhibice JMJD3 nebo zablokování dráhy STING/TLR9 by proto mohly být potenciální terapeutickou strategií pro léčbu AP a souvisejícího poškození plic.
https://journals.aai.org/jimmunol/article/210/2/180/237562/JMJD3-Is-Required-for-Acute-Pancreatitis-and

IgG Fab glykany narušují FcRn mediovaný placentární transport

Protilátky (Ig) mohou být glykosylované jak v regionech Fc, tak Fab, což ovlivňuje jejich funkce. Vysoká míra glykosylace Fab je spojená s maligními a autoimunitními onemocněními, např. revmatoidní artritidou, kde je glykosylováno cca 90 % Fab anticitrulinových Ig. IgG mohou skrz hFcRn (human neonatal Fc receptor) pronikat placentou do oběhu plodu. Zatím se málo ví o vlivu glykosylace IgG Fab na vazbu s hFcRn a transplacentární transport. Autoři analyzovali interakci mezi hFcRn a IgG s a bez Fab glykanů in vitro a in vivo. Na samotnou vazbu volných IgG a hFcRn neměla glykosylace Fab vliv. V kontextu buněčné membrány však glykany na Fab negativně ovlivnily interakci IgG-hFcRn. Dále se zjistilo, že IgG s Fab glykosylací se přes placentu transportují hůře, snížení je o ∼20 % méně účinné. Výsledky naznačují, že v buněčném kontextu Fab glykany inhibují interakci IgG-hFcRn, a tím negativně ovlivňují transplacentární přenos IgG. Vzhledem k tomu, že Fab-glykosylované Ig jsou často spojovány s autoimunitními a maligními poruchami a mohou být potenciálně škodlivé, může to zahrnovat regulační mechanismus, který omezuje poločas rozpadu a přenos takových Ig.
https://journals.aai.org/jimmunol/article-abstract/210/2/158/237585/IgG-Fab-Glycans-Hinder-FcRn-Mediated-Placental?redirectedFrom=fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 210, Issue 2
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://journals.aai.org/jimmunol/issue/210/2