Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

29.06.2023

IL-11 indukuje aktivaci NLRP3 v makrofázích a migraci zánětlivých buněk do centrálního nervového systému

IL-11 indukuje migraci zánětlivých buněk do centrálního nervového systému (CNS). Autoři zjistili, že je hojně produkován periferními mononukleárními buňkami (PBMC), hlavně myeloidními. Pacienti s relabující-remitující roztroušenou sklerózou (RS) mají zvýšené počty IL-11+ monocytů, IL-11+IL-11R+ CD4+ lymfocytů a IL-11R+ neutrofilů v porovnání se zdravými kontrolami. V mozkomíšním moku se kumulují IL-11+GM-CSF+ monocyty, CD4+ T lymfocyty a neutrofily. V in vitro části studie autoři potvrdili, že IL-11 stojí za indukcí transkripčního faktoru NF-κB, aktivací NLRP3 a produkcí IL-1β. V přítomnosti IL-11 se zvyšuje exprese alarminu S100A8/9 CD4+ T lymfocyty. Alarmin je zapojen do aktivace NLRP3. U buněk z cerebrospinálního moku exprimujících IL-11R bylo také zachyceno zvýšení exprese s NLRP3 asociovanými geny, včetně komplementu, IL-18 a vaskulárního růstového faktoru. Podání protilátek proti IL-11 myším s experimentální autoimunitní encefalomyelitidou zmírnilo průběh nemoci a demyelinizaci. Poklesl počet buněk s aktivovaným NF-κB a NLRP3, které produkují IL-1β. Výsledky svědčí pro to, že zacílení léčby na IL-11 by mohlo mít efekt u pacientů se zánětlivými onemocněními CNS.
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2221007120

Biologicky odbouratelné lipofilní polymerní mRNA nanočástice pro bezligandové cílení na slezinné dendritické buňky pro vakcinaci proti rakovině

Vakcína založená na platformě kombinující nanočástice a mRNA se jeví jako velice slibný kandidát pro personalizovanou léčbu rakovin. Pro úspěšnost léčby je nutné dosáhnout efektivního doručení mRNA kódujícího antigenu do nitra antigen prezentujících buněk. Autoři vyvinuli odbouratelné lipofilní poly(beta-aminoester) nanonosiče se čtyřpolymerní strukturou. Při pokusech bylo zjištěno, že důležitou roli v účinnosti doručení hraje lipidová podjednotka nosiče. Po nitrožilní aplikaci vytvořené nanočástice s větší přesností míří do sleziny a preferenčně do dendritických buněk, a to bez nutnosti funkcionalizace povrchu nanočástice pomocí cílového ligandu, který by nanočástici nasměroval k dendritickým buňkám. Přidání adjuvans v podobě agonisty Toll-like receptoru vyvolalo silnou antigen specifickou CD8+ T lymfocytární odpověď, což vedlo k účinnosti protinádorové terapie v in vivo modelu myšího melanomu a adenokarcinomu tlustého střeva.
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2301606120

Bibliografické údaje:

Titul: Vol. 120, No. 26
Vydavatel: National Academy of Science
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/toc/pnas/120/26
Půjčit si tuto knihu