Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

18.04.2023

Plicní infekce Chlamydia pneumoniae indukuje u myší patologii bílé tukové tkáně závislé na FBP4

Protein FABP4 (fatty acid-binding protein 4) je důležitý imunometabolický modulátor, který je exprimován hlavně adipocyty a makrofágy. Hraje roli v lipolýze a je tak zapojen do patogeneze srdečně-cévních a metabolických nemocí.
V této studii autoři sledovali, jaký vliv na expresi FABP4 má infekce Chlamydia pneumoniae. Zjistili, že infekce spouští intenzivní lipolýzu v bílé tukové tkáni (BTT). Ve studii použili myši s deficitem FABP4 a normální myši, jimž byly podány inhibitory FABP4. V obou skupinách myší došlo ke snížení lipolýzy indukované infekcí. U normálních myší dochází také ke kumulaci makrofágů produkujících TNFα a IL-6 v tukové tkáni. Infekcí vyvolané patologické procesy v BTT jsou posilovány nárůstem endoplazmatickoretikulárního stresu. FABP4 uvolněný z infikovaných adipocytů může být vychytán okolními adipocyty a makrofágy a zvýšit endoplazmatickoretikulární stres i v nenakažených buňkách. Tím se spustí lipolýza a zánětlivá odpověď, což vede k dalšímu uvolňování FABP4. Infekce Ch. pneumoniae tedy může být příčinou vzniku metabolického syndromu či aterosklerózy.

https://journals.aai.org/jimmunol/article-abstract/210/8/1086/238988/Chlamydia-pneumoniae-Lung-Infection-in-Mice?redirectedFrom=fulltext

Dendritické buňky typu 2 vytvářejí lokální imunitní okruh, který zajišťuje antimetastatickou imunitu

Progrese primárního tumoru do metastatické kolonizace je špatným prognostickým znakem. Autoři sledovali roli lokální imunitní odpovědi během časné fáze metastazování do plic. Na syngenních modelech myšího melanomu a rakoviny tlustého střeva prokázali, že konvenční dendritické buňky typu 2 (DC2) sídlící v plicích vytvářejí lokální imunitní okruh, který zajišťuje hostiteli antimetastatickou imunitu. Tkáňově specifická ablace plicních DC2, a nikoliv periferních populací DC, vedla ke zvýšení metastatické zátěže, aniž by byly narušeny T lymfocyty a NK buňky. Bylo prokázáno, že časná kontrola metastáz je závislá na interferonových regulačních transkripčních faktorech IRF3 a IRF7 a produkci prozánětlivých cytokinů plicními DC2. Rozhodující je, že DC2 řídí lokální produkci IFN-γ NK buňkami sídlícími v plicích, což výrazně snižuje počáteční metastatickou zátěž. Výsledky tedy ukazují na existenci osy DC2–NK buňky, která se zapojuje do obrany proti do plic vstupujícím metastatickým buňkám, což omezuje metastatickou zátěž.  

https://journals.aai.org/jimmunol/article-abstract/210/8/1146/263500/Type-2-Dendritic-Cells-Orchestrate-a-Local-Immune?redirectedFrom=fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 210, Issue 8
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://journals.aai.org/jimmunol/issue/210/8
Půjčit si tuto knihu