Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

03.08.2023

Střevní helmintózy mohou negativně ovlivnit účinnost orálních i perorálních vakcín

Vliv parazitárních infekcí na efektivitu očkování zatím nebyl zkoumán. V této studii autoři vytvořili model myší střevní infekce Heligmosomoides polygyrus bakeri a sledovali reakci těchto myší na orální a parenterální vakcinaci salmonelovou vakcínou exprimující ovalbumin (OVA). Orální vakcína indukovala hlavně kumulaci aktivovaných OVA specifických efektorových T lymfocytů, méně pak OVA specifických regulačních T lymfocytů v lymfoidní tkáni asociované se střevem. Střevní parazitární infekce výrazně snížila protilátkovou odpověď modulovanou Th1. Aktivované, adoptivně přenesené, OVA specifické CD4+ T lymfocyty se hromadily v drenážních mezenterických lymfatických uzlinách vakcinovaných myší bez ohledu na to, zda byly infikovány. Infekce však zvýšila četnost adoptivně přenesených OVA specifických CD4+ T lymfocytů produkujících IL-4 a IL-10. Protilátková odpověď na perorálně aplikovanou vakcínu byla u myší bez infekce nižší, pokud jim byly adoptivně přeneseny OVA specifické CD4+ T lymfocyty z myší se střevní parazitární infekcí. Výsledky naznačují, že postvakcinační specifické CD4+ T lymfocyty indukované v přítomnosti parazitárního infektu mají trvalé imunomodulační účinky a mohou narušit protilátkovou odpověď na vakcinaci. Pro úspěšnost vakcinace je tedy potřeba řešit parazitární nemoci, což je aktuální hlavně v zemích, kde je výskyt těchto nemocí vysoký.
https://journals.aai.org/jimmunol/article-abstract/211/3/389/263852/Intestinal-Helminth-Infection-Impairs-Oral-and?redirectedFrom=fulltext

Diverzita a protilátkový repertoár B lymfocytární populace v plicích

V lidských plicích se nachází unikátní mikrobiom a specifické imunitní buňky, aby byla udržena homeostáza a tolerance vůči mikrobiomu. V imunitě plic hrají klíčovou roli B lymfocyty, jsou zdrojem specifických protilátek i cytokinů regulujících aktivitu dalších buněk. V této studii autoři analyzovali subsety B lymfocytů v plicích a porovnávali je se subsety v cirkulaci. V plicích je nižší počet CD19+, CD20+ B lymfocytů, ale naopak je v nich v porovnání s krví větší počet CD27+, IgD- paměťových class-switched B lymfocytů (Bmem). Autoři dále sekvenovali geny pro V regiony protilátek (IgVRG) u Bmem, které (ne)exprimovaly znak rezidence CD69. IgVRG plicních Bmem byly výrazněji mutované v porovnání s cirkulujícími Bmem. Dále se zjistilo, že potomci těchto buněk mohou (ne)exprimovat CD69 nezávisle na tom, zda tuto molekulu exprimoval původní mateřský klon. Výsledky tedy ukazují, že plíce, ačkoli jsou vysoce vaskularizované, mají v porovnání s cirkulací rozdílné subsety B lymfocytů.
https://journals.aai.org/jimmunol/article/211/3/486/265706/Diversity-of-B-Cell-Populations-and-Ig-Repertoire

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 211, Issue 3
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://journals.aai.org/jimmunol/issue/211/3
Půjčit si tuto knihu