Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Biology of Blood and Marrow Transplantation

Biology of Blood and Marrow Transplantation

Biology of Blood and Marrow Transplantation

16.11.2018

Pretransplantační hodnoty sérového citrulinu predikují GvH nemoc

Potransplantační biomarkery akutní GvH nemoci a nerelapsové mortality po allogenní transplantaci hematopoetických buněk jsou intenzivně zkoumány, ale nejsou vytipovány markery, které by již před transplantací mohly predikovat rozvoj GvH nemoci. Jejich definování by pomohlo komplikaci předvídat a zasáhnout.
Autoři hodnotili sérové biomarkerů různých aspektů fyziologie střevní bariéry před HCT ‒ 7 dní před, 7 a 28 dní po transplantaci. Hodnotily se vzorky získané od 95 pacientů. Biomarkery zahrnovaly citrulin (celková funkční erytrocytární masa), Reg3a (antibakteriální aktivita střeva) a intestinální mastné kyseliny vážící protein (I-FABP) (enterocytový obrat). Výsledky se porovnávaly se 16 zdravými kontrolami. Autoři zjistili, že pacienti, kteří měli před transplantací abnormální hodnoty všech 3 markerů, vykazují reziduální poškození z předcházející chemoterapie. Všechny 3 biomarkery klesají z předtranplantačních hodnot po 7 dnech po HCT, hodnoty pak ovšem zase stoupají na před HCT do 28. dne. Nižší hodnoty pre-HCT citrulinu jsou nezávisle asociované s vyšším rizikem akutní GvH nemoci grade II‒IV a tato asociace není specifická pro střevní GvH nemoc. Nejsilnější korelace nerelapsové mortality byla s Reg3a, vyšší hodnoty +7 dne. I-FABP nijak nepredikoval vývoj po transplantaci.
Studií se podařilo zjistit, že pre-HCT hodnoty sérového citrulinu u pacientů před transplantací jsou spojené s vyšším rizikem vzniku GvH nemoci. Pre-HCT intervenci vedoucí k posílení střevní bariéry mohou snížit riziko akutní GvH nemoci.
https://www.bbmt.org/article/S1083-8791(18)30385-9/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 24, Issue 11, p2171-2372
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1083-8791
Odkaz na stránky: https://www.bbmt.org/issue/S1083-8791(18)X0010-X