Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Blood December 06, 2018

Blood

Blood December 06, 2018

06.12.2018

Indolové deriváty produkované střevní mikrobiotou limitují skrze IFN 1 odpověď GvH nemoc

Střevní mikrobiota u pacientů po alogenní transplantaci kostní dřeně moduluje reakci GvH a systémový zánětlivý stav, který je iniciovaný dárcovskými T lymfocyty a vede ke kolitidě. Indoly a indolové deriváty produkované při metabolismu tryptofanu střevní mikroflórou omezují zánět ve střevech a mají kapacitu ochránit před GvH nemocí v myším modelu allo-BMT. Efekt indolů byl sledován na recipientních myších po allo-BMT, které byly kolonizovány tryptofanázou +/- E. coli kmeny, popř. jim byly exogenně podávány indolové deriváty, tj. 3-karbocyaldehyd (ICA). Léčba ICA omezuje poškození střevního epitelu, redukuje transepiteliální translokaci bakterií a snižuje tvorbu prozánětlivých cytokinů, což vede k redukci GvH nemoci a mortality na ni. Podávání ICA zvyšuje aktivitu genů spojených s IFN 1 odpovědí, u ní bylo zjištěno, že také ochraňuje proti radiaci indukovanému poškození střeva a redukuje také GvH nemoc. U IFN 1 deficitních myší se pozitivní účinky ICA neprojevily.
Výsledky tedy dokládají, že indolové metabolity, které jsou produkovány střevní mikrobiotou působí přes IFN 1 odpověď a omezují zánět ve střevě a jsou ochranou před poškozením střeva při chemo-, radioterapii a GvH nemocí. Dochází k snížení zánětlivé odpovědi se zachováním té protinádorové.
http://www.bloodjournal.org/content/132/23/2506


Trombocytární TLT-1 je prognostický indikátor u ALI/ARDS a je prevencí před poškozením plic v myším modelu

Akutní plicní poranění (ALI) a ARDS jsou častou příčinou mortality. Do patogeneze jsou zapojeny také trombocyty, ale jejich role je zatím neprozkoumaná. U obou patologických procesů dochází k expresi TLT-1 /(TREM)–like transcript 1/, který váže fibrinogen a zvyšuje tvorbu trombů.
V této studii autoři retrospektivně měřili plazmatické hodnoty solubilního TLT-1 pacientů s ARDS. Ukázalo se, že u pacientů je hodnota nižší než 1200 pg/ml spojená s vyšším rizikem mortality než hodnoty nad 1200. Při dalších analýzách bylo zjištěno, že sTLT-1 je nezávislý prognostický faktor. V myším modelu lipopolysacharidem indukované ALI/ARDS u myší došlo ke krvácení do alveolů, transmigraci neutrofilů a snížení fibrinogenových depozit a zvýšenému poškození plic v nepřítomnosti TLT-1. Ztráta TLT-1 vede ke zvýšení konjugátů neutrofil-trombocyt. Infuze sTLT-1 obnovila normální fibrinogenová depozita a redukovala plicní hemoragii a poškození plicní tkáně. Výsledky naznačují, že TLT-1 využívá fibrinogen k ovlivnění homeostázy i imunitní odpovědi.
http://www.bloodjournal.org/content/132/23/2495

Bibliografické údaje:

Titul: Vol 132, Issue 23: 2421-2527
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: http://www.bloodjournal.org/content/132/23