Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Blood

Blood

Blood

05.03.2020

Brentuximab vedotin s chemoterapií ve stadiu III/IV Hodgkinova lymfomu, 3leté sledování

Fáze 3 studie ECHELON-1 prokázala, že brentiximab vedotin (A) s doxorubicinem, vinblastinem a dakarbazinem (AVD, A+AVD) vykazuje lepší efekt na progrese-free přežití (PFS) v porovnání s doxorubicinem, bleomycinem, vinblastinem a dakarbazinem (ABVD) u pacientů s Hodgkinovým lymfomem stadium III/IV.
V této studii byly shrnuty 3leté výsledky, včetně podskupin pacientů. Studie se účastnilo 1334 pacientů, kteří byli randomizování 1:1 a prošli 6 cykly A+AVD nebo ABVD. Medián sledování byl 37 měsíců. PFS byla 83,1 % u pacientů A+AVD a 76 % u ABVD, 3leté PFS starších 60 let s PET2- byla 87,2 % vs. 81 %. U pacientů starších 60 s PET2+ byla ve 3letá PFS 69,2 % vs. 54,7 %. Výsledky ukazují, že A+AVD vykazuje lepší účinnost a trvanlivost účinky v porovnání s ABVD.
https://ashpublications.org/blood/article-abstract/135/10/735/431031/Brentuximab-vedotin-with-chemotherapy-for-stage?redirectedFrom=fulltext


Fc-modifikované HIT-like monoklonální protilátka je novou léčebnou metodou u léčby sepse

Sepse, která je bakteriálního původu, je často spojená s multiorgánovým postižením i smrtí. Neutrofily hrají v tomto procesu významnou roli. Během sepse uvolňují NET (neutrophil extracellular traps), které obsahují části DNA, histony, antibakteriální proteiny, enzymy aj. které jednak ničí patogeny, a jednak poškozují hostitelovy tkáně. Právě u pacientů se sepsí je zvýšená produkce těchto NET. Ovlivnění neutrofilů je tedy významným léčebným cílem. Mělo by dojít k omezení tvorby NET a zvýšení odbourávání NET. Autoři prokázali, že PF4 (platelet factor 4) se váže na NET a podporuje jeho stlačení/kondenzaci, což zvyšuje rezistenci NET na působení DNázy I, tj. stabilizuje NET. PF4 také zvyšuje NET-zprostředkované chytání bakterií, redukuje uvolnění NDP (NET degradation products) a zlepšuje stav myší v myším modelu sepse. Monoklonální protilátka KKO, která se váže na PF4-NET komplexy dále zvyšuje DNázovou rezistenci NET. Fc část protilátky však aktivovala imunitní odpověď a zvýšila riziko trombotických příhod a rušila protektivní vliv na průběh sepse. Proto autoři vyvinuly Fc-modifikovanou KKO, která již nemá negativní vliv na průběh sepse. Léčba protilátkou zvyšuje pozitivní efekt PF4, snižuje uvolnění NDP a bakteriální diseminaci, tím zvyšuje přežití myší v myším modelu sepse.
https://ashpublications.org/blood/article-abstract/135/10/743/422780/Fc-modified-HIT-like-monoclonal-antibody-as-a?redirectedFrom=fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 135, Issue 10
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: https://ashpublications.org/blood/issue/135/10