Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell - Host & Microbe

Cell - Host & Microbe

Cell - Host & Microbe

11.04.2019

Neutrofilní extracelulární pasti zabraňují tvorbě biofilmu invazi do mozku u očních infekcí vyvolaných Pseudomonas aeruginosa

Infekce, při nichž dochází ke vzniku bakteriálního biofilmu, je velmi těžké eradikovat. Je to dáno antibiotickou rezistencí a vysokou rekurencí. Formování biofilmu je známé u Pseudomonas aeruginosa, která je hlavním patogenem, který způsobuje bakteriální keratitidu, biofilm se tvoří také díky přítomnosti polysacharidu Psl. Autoři využili intravitální mikroskopii a zjistili, že dochází k rekrutování neutrofilů do místa korneální infekce, která limituje tvorbu biofilmu na vnějším povrchu oka, neutrofily také působily jako prevence bakteriální diseminace. Při bližším zkoumání se ukázalo, že neutrofily, které se dostaly k formujícímu se biofilmu, prošly změnou, která vyvolala NETózu. Ta je aktivována T3SS. NETs vytvořily bariéru ‒ mrtvou zónu, která zabraňovala bakteriím v dalším šíření, a to jak na oku, tak do mozku. Když už je biofilm vytvořený, je rezistentní na antibiotickou terapii i neutrofilní zabíjení. Blokování Psl a T3SS společně s antibiotickou léčbou může prolomit biofilm a zvrátit proces keratitidy.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(19)30103-9


Genové kopie lidského genu pro slinnou amylázu mají vliv na mikrobiotu střeva a ústní dutiny

Genetické variace hostitele ovlivňují složení mikrobiomu. Autoři se zaměřili na varianty CN (gene copy number) v AMY1 lokusu, který kóduje slinnou amylázu podporující trávení škrobů. Po vložení AMY1-CN do cca 1000 subjektů byly identifikovány rozdíly ve fekálním mikrobiomu u objektů high vs. low AMY1-CN. Po měsíci dietní intervenční studie (standardizovaná dieta) autoři dospěli k závěru, že AMY1-CN koreluje s orálním a střevním mikrobiomem. Mikrobiom low AMY1-CB měl vyšší kapacity rozkládat komplexní karbohydráty, mikrobiom u AMY1-CN měl vyšší hodnoty slinných Porphyromonas, jejich střevní mikrobiota měla zvýšené množství rezistentních škrob degradujících mikrobů, které produkují vysoké hodnoty krátkořetězcových mastných kyselin a zvyšují adipozitu, pokud je mikrobiota přenesena do bezmikrobních myší. Studie dokládá, že AMY1-CN je genetický faktor spojený se složením a funkcí mikrobiomu.

https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(19)30113-1

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 25Issue 4p471-630
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1931-3128
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/cell-host-microbe/issue?pii=S1931-3128(18)X0005-5