Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell - Immunity

Cell - Immunity

Cell - Immunity

21.09.2019

Střevní permeabilita a IgA vedou k imunitním systémem zprostředkované vaskulitidě spojené s kardiovaskulárním zánětem

Nedávno získaná experimentální data a klinické, genetické a transkriptomové důkazy od pacientů dokládají, že v patogenezi Kawasakiho nemoci (KN) hraje klíčovou roli IL-1beta. Nejsou však zatím známy molekulární mechanismy, které za vývojem kardiovaskulárních lézí provázejících KN stojí. Autoři sledovali střevní bariérové funkce u KN vaskulitidy a zjistili, že je zvýšená intestinální permeability a cirkulujícího sekrečního IgA (sIgA) u pacientů s KN. V myším modelu KN vaskulitidy byly také zvýšené hodnoty sIgA, navíc byla zachycena depozita IgA v cévní tkáni. Zacílení na intestinální permeabilitu a její korekci vede k prevenci vzniku IgA depozit a zlepšuje se stav kardiovaskulárního systému v myším modelu. Pomocí genetické a farmakologické inhibice IL-1beta signalizace se prokázalo, že právě tento cytokin narušuje bariérové funkce střeva a následně vzniká IgA vaskulitida a zánět srdce. Podobný princip patogeneze je možné očekávat i u dalších IgA vaskulitid a IgA nefropatie.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(19)30241-9


Transkripční faktor Bhlhe40 programuje mitochondriální regulace rezidentních CD8+ T lymfocytů, tím i jejich fitness a funkcionalitu

Tkáňově-rezidentní paměťové CD8+T lymfocyty (Trm) sdílejí klíčové geny rezidence s tumor infiltrujícími lymfocyty (TIL). Nebyla zatím popsána transkripční, metabolická a epigenetická regulace Trm a vývoj a funkce TIL. V této studii bylo zjištěno, že transkripční faktor Bhlhe40 byl specifický pro Trm buňky a vývoj a polyfunkčnost TIL. Lokální PD-1 signalizace inhibovala expresi bhlhe40 u TIL a Bhlhe40 byl kritický pro obnovení funkčnosti po anti-PD-L1 blokádě. Bhlhe40 udržuje mitochondriální fitness a funkční epigenetický stav v Trm a TIL buňkách. Podařilo se také identifikovat epigenetický a metabolický režim, který stojí za Trm a TIL genovou signaturou a je spojený s tkáňovou rezidencí a polyfunkcionalitou. Tento režim posiluje protinádorovou aktivitu CD8+ T lymfocytů a má léčebný potenciál v myších modelech pokročilých stadií nádorových onemocnění.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(19)30364-4

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 51, Issue 3, p413-590
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1074-7613
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/immunity/issue?pii=S1074-7613(18)X0010-7