Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JACI

JACI

JACI

04.03.2020

B lymfocyty vedou přímo k tkáňové fibróze u pacientů s IgG4 nemocí

S IgG4 spojené nemoci jsou často provázené fibrotizujícím zánětem. Ke zlepšení dochází po selektivní deplecí B lymfocytů rituximabem. To dává tušit, že se na fibrogenezi podílí i B lymfocyty.
Ve studii autoři testovali, zda B lymfocyty přímo vedou k tkáňové fibróze u pacientů s IgG4 nemocemi. Byly zjišťovány celkové cirkulující CD19+ B lymfocyty, naivní B lymfocyty, paměťové B lymfocyty a plazmablasty pacientů s IgG4 nemocemi. Ty byly kultivovány s lidskými fibroblasty. Hodnotila se produkce profibrotického solubilního faktoru a kolagenu.
B lymfocyty pacientů s IgG4 nemocemi produkují profibrotický faktor PDGF B (platelet-derived growth factor B) a stimulovaly produkci kolagenu fibroblasty, dále exprimovaly enzymy zapojené do remodelaci extracelulární matrix a chemotaktické chemokiny CCL4, CCL5 a CCL11, indukovaly také produkci těch stejných chemokinů u aktivovaných fibroblastů. Aktivační vliv na fibroblasty měly také plazmablasty.
Studie přinesla důkazy o tom, že B lymfocyty vedou přímo k tkáňové fibróze u pacientů s IgG4 nemocemi, mají profibrotické vlastnosti, které jsou u pacientů patologické, ale nepostradatelné při hojení ran.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(19)30936-4/abstract



Alergie, užívání kortikoidů a riziko Hodgkinova lymfomu

Imunodeficitní stavy jsou známé tím, že je u nich vyšší riziko vzniku Hodgkinova lymfomu. Autoři hledali možné asociaci mezi lymfomem a alergickou imunitní dysregulací a kortikoidy. Byla vytvořena případ-kontrolní studie v UK. 1236 pacientů a lymfomem bylo porovnáno se 7416 kontrolami. Imunosuprese byla spojená s 6x vyšším rizikem lymfomu, při vzetí v potaz užívání kortikoidů se tato hodnota nezměnila. Předchozí alergické onemocnění nebo ekzém samostatně zvyšuje riziko 1,4x. Tato asociace se snížila užíváním kortikoidů, přesto zůstala signifikantní, a to 1,27. Předchozí užívání steroidů bylo spojené s 1,4násobným nárůstem rizika lymfomu. Rizikovými faktory pro vznik Hodgkinova lymfomů jsou imunosuprese a infekční mononukleóza, ale také alergie a ekzém. To svědčí pro to, že malfunkce imunitního systému při alergii nebo imunosuprese jsou důležitým faktorem pro vznik Hodgkinova lymfomu.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(19)31484-8/abstract

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 145, Issue 3, p725-1030
Vydavatel: Elseveir Inc.
ISBN: 0091-6749
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(20)X0003-0