Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JACI

JACI

JACI

09.04.2020

Expozice dieslovým částicím zvyšuje citlivost k invazivním pneumokokovým infekcím

WHO předpokládá, že znečištění ovzduší je zodpovědné za smrt 7 milionů lidí / rok, 7 % z toho je připisováno pneumoniím. Největším viníkem jsou DEPs (diesel exhaust particles). Autoři zjišťovali, zda expozice DEPs může podpořit progresi asymptomatického nazofaryngeálního nosičství Streptococcus pneumoniae do pneumokokové pneumonie. K ověření byl použit myší model a in vitro testy. Bylo zjištěno, že inhalace DEPs narušuje asymptomatické nosičství S. pneumoniae v nazofaryngu, dochází k diseminaci do plic a krve. Průnik pneumokoků po inhalaci DEPs do pli vede ke zvýšení produkce prozánětlivých cytokinů a omezení fagocytárních funkcí alveolárních makrofágů, což ve výsledku zvyšuje pneumokokovou nálož v plicích a translokaci do plic. Ze sputa izolované makrofágy zdravých dobrovolníků, které byly vystavené DEPs měly také narušené imunitní funkce. Je tedy pravděpodobné, že DEPs působí negativně také na lidi.
Inhalace DEPs zvyšuje citlivost na pneumokokové infekce, což je dáno ztrátou imunologické kontroly asymptomatické pneumokokové kolonizace, zvýšení zánětu, poškození tkání a systémové bakteriální diseminace.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(19)31635-5/abstract


BMP7 aberantně indukované v psoriatické epidermis posiluje zánět spojený s Langerhansovými buňkami

Epidermální hyperplazie je jedním z důležitých znaků psoriatických kožních lézí. Langerhansovy buňky (LC) u psoriatické epidermis jsou ve spojení s keratinocyty a také indukují T lymfocytární imunitní odpověď. V této studii se autoři zaměřili na zkoumání BMP7-LC a TGF-β1-LC, jejich fenotyp a zapojení v patogenezi psoriázy. BMP7 je ve zdravé kůži exprimován na keratinocytech v bazálních vrstvách kůže, v psoriatické kůži je exprimován ve vysokém množství v lézích. BMP7 instruuje prekurzorové buňky k diferenciaci do LC, které fenotypově připomínají psoriatické LC. Tyto BMP7-LC vykazují vyšší proliferační aktivitu a zvýšenou senzitivitu k bakteriální stimulaci. Navíc aberantní BMP (bone morphogenetic protein) signalizace v lézích je také zprostředkována keratinocyty. Data naznačují, že BMP signalizace a její ovlivnění může být dobrým terapeutickým cílem v případě kutánní manifestace psoriázy.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(19)31713-0/abstract

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 145, Issue 4, p1031-1308
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 0091-6749
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(20)X0004-2