Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JID

JID

JID

25.02.2020

Pomocí IL-1beta aktivované mezenchymální stromální buňky zlepšují uchycení kožního graftu a hojení ran díky produkci matrixových metaloproteináz a TGF-beta1

Po desetiletí se velké kožní defekty léčí autologními kožními grafty odebíranými pacientovi nebo „pěstovanými“ epidermálními autografty (CEA ‒ cultured epidermal autografts). Léčba pomocí CEA však mnohdy nepřinášejí kýžený výsledek, nedochází k uchycení graftu, je omezeno hojení a redukovaná kvalita kůže. Mezenchymální kmenové buňky jsou známé svými imunomodulačními a regeneračními vlastnostmi, proto je autoři testovali také v modelu hojení kožních defektů. V pokusu byly využity gingivální MSC předkultivované s IL-1beta. Tyto buňky podpořily buněčnou migraci, tvorbu dermálně-epidermálních junkcí a snížily zánět in vitro. Dobrého výsledku bylo dosaženo také in vivo, kdy se zlepšilo uchycení graftu. MSC vystavené IL-1beta měly jiný sekreční profil v porovnání s naivními gingiválními MCS. Byla zvýšená exprese TGF-beta a matrixových metaloproteináz (MMP). TGF-beta, MMP-1 a 9 jsou substráty, které stojí za účinností gingiválním IL-1beta aktivovaných gingiválních MSC.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(19)33214-2/fulltext


Antibiotika způsobují mikrobiální nerovnováhu a vývoj vitiliga u myší

Vitiligo je často spuštěno environmentálními faktory. Autoři sledovali přínos mikrobiomu u myší, u nichž je depigmentace způsobená tyrozináza-reaktivními T lymfocyty. Myši orálně dostávaly antibiotika a byla monitorována míra depigmentace a složení mikrobiomu ve fekální a kožních vzorcích. U neléčených myší nedošlo k progresi ztráty pigmentu. U myší léčených ampicilinem se zvýšila depigmentace během 30 týdnů o 1/3. Léčba ampicilinem, ale ne neomycinem, korelovala s akcelerací nemoci a redukcí bakterií ve vzorcích stolice. Ampicilinem indukovaná depigmentace byla provázená střevní, ale ne kožní dysbiózou a redukcí T lymfocytů v obou sledovaných kompartmentech. Neomycin indukoval redistribuci střevních T lymfocytů a akumulaci kožních Treg. Léčba zvýšila výskyt Bacteroides ve fekálních vzorcích. Redukce bakteriální diverzity byla výraznější u ampicilinu, kde dominovaly druhy Pseudomonas. Ovlivnění střevní mikrobioty může zlepšit také stav pokožky a oddálit nástup vitiliga.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(19)33153-7/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 140, Issue 3, p503-720, e25-e34
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 0022-202X
Odkaz na stránky: https://www.jidonline.org/issue/S0022-202X(20)X0002-9