Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JID

JID

JID

01.02.2021

Stanovení PCSK9 v krvi a kůži psoriatiků
Je prokázána spojitost mezi psoriázou a srdečně-cévními nemocemi. Mechanismus, který hraje roli v rozvoji obou patologií, zatím nebyl popsán.
Proprotein konvertáza subtilisin-kexin typu 9 (PCSK9) je exprimován hlavně hepatocyty a je klíčovým regulátorem lipidového metabolismu. Klinické farmakologické zacílení na PCSK9 snižuje riziko srdečně-cévních nemocí. Kromě zapojení do lipidového metabolismu hraje PCSK9 roli také v rozvoji endoteliální dysfunkce. Autoři provedli studii na dvou kohortách psoriatických pacientů (80 a 20 osob) a K14-RacV12-/+ myším modelu psoriázy. Hladina PCSK9 byla o 20 a 13 % vyšší u pacientů s psoriázou v porovnání s kontrolami, které byly shodné pohlavím a věkem. Navíc hodnoty korelovaly shodnotami indexu rozsahu a závažnosti psoriázy (PASI). U myší nebyla zachycena změna v expresi PCSK9 v játrech, ale našla se depozita PCSK9 v kůži, stejně tak u pacientů. A hodnoty PCSK9 korelovaly s psoriatickými lézemi a narušením endoteliálního vaskulárního zdraví (např. časný nástup aterosklerózy) a dalšími změnami v arteriích, např. kalcifikacemi. Výsledky tedy naznačují, že PCSK9 má důležité postavení v rozvoji aterosklerózy u psoriatiků.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(20)31735-8/fulltext

Inhibice Shh signalizace přes MAPK aktivace kontroluje chemoterapií indukovanou alopecii

Chemoterapií indukovaná alopecie (CIA) je značným problémem klinické onkologie. CIA je popisována jako následek antimitotických a proapoptotických účinků chemoterapie, která působí hlavně na rychle proliferující keratinocyty vlasové matrix. Autoři vytvořili myší model CIA a zjistili, že velmi záhy dochází ke snížení signalizace Shh ve vlasové matrix. Inhibice signalizace Shh vyvolá morfologické a funkční znaky CIA, zatímco léčba rekombinantním Shh proteinem částečně zabrání ztrátě vlasů. Fosfoproteomovou analýzou se zjistilo, že Shh signalizace je spojená s MAPK cestou. Pokusy s vlasovými folikuly lidského skalpu u pacientů s CIA odhalily, že snížení exprese genu SHH koreluje s poškozením folikulů. Tímto byla potvrzena role signalizace zprostředkované Shh v patologii CIA. Léčba CIA by tedy mohla zacílit právě na osu MAPK–Shh.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(20)31831-5/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 141, Issue 2, p239-464, e15-e25
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1523-1747
Odkaz na stránky: https://www.jidonline.org/issue/S0022-202X(20)X0015-7