Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Pediatrics

Pediatrics

Pediatrics

03.03.2019

Palivizumab, monoklonální protilátka proti RVS, v léčbě RVS bronchiolitidy u novorozenců

Monoklonální protilátka proti RSV (respiratory syncytial virus) palivizumab je doporučována jako profylaxe u vysoce rizikových novorozenců během rizikové sezóny, ale není doporučená pro léčbu RVS bronchiolitidy. Cílem studie bylo určit, zda by byl palivizumab přínosem u novorozenců s akutní RSV bronchiolitidou.
Do studie byly zařazeny děti 3 měsíce a mladší, u nichž byla potvrzena RSV bronchiolitida a bylo nutné přijetí. Jednalo se o 417 dětí (z nich 413 dokončilo studii), které byly rozděleny do dvou skupin (dvojitě zaslepená studie), kdy jedna dostala 1 dávku i.v. palivizumabu a druhá placebo. Primární byl výstup týkající se účinnosti, nutnost znovupřijetí během následujících 3 týdnů po prvním přijetí a návštěva lékařů bez nutnosti hospitalizace pro stejnou nemoc.
Nutnost opětovné hospitalizace během daného sledovaného období byla u 23 dětí (11 %) s palivizumabem a u 19 (9,3 %) dětí s placebem. K propuštění došlo průměrně po 29,5 hodinách u pacientů s palivizumabem a po 30,2 hodinách u pacientů s placebem. Nebyly zaznamenány žádné komplikace spojené s léčbou.
Závěr studie tedy je, že i.v. podání palivizumabu nevykazuje efekt ve smyslu urychlení a zlepšení léčby dětí s RVS bronchiolitidou.

https://pediatrics.aappublications.org/content/143/3/e20182308?download=true

Bibliografické údaje:

Titul: VOLUME 143 / ISSUE 3
Vydavatel: American Academy of Pediatrics
ISBN: 0022-1767
Odkaz na stránky: https://pediatrics.aappublications.org/content/143/3