Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Pediatrics

Pediatrics

Pediatrics

03.08.2019

Vliv psychického stavu, prostředí a rodinných vztahů na kontrolu astmatu u dětí, 2 studie

Mnohé nemoci, resp. jejich průběh je závislý také na prostředí, v němž žijeme, jak se cítíme. Vědci ve dvou studiích zjišťovali, jak ovlivňuje stav dítěte a v rodině a okolní prostředí, v němž žije, kontrolu astmatu.
V první studii se hodnotila souvislost mezi depresí rodičů, dětí a nestabilitou v rodině a kontrolou astmatu. Studie se účastnilo 223 dětí ve věku 5‒16 let. Ukázalo se, že pokud má rodič nebo dítě příznaky deprese, v rodině je chaos a nestabilita, je astma dítěte pod horší kontrolu, např. jsou častější exacerbace, zhoršení atd. Je zde tedy spojitost mezi psychickým stavem dítěte, rodičů a rodinným zázemím a průběhem astmatu.
Průběh a kontrolu astmatu může ovlivnit také okolní prostředí, v němž dítě žije, stejně tak vztahy v rodině. Ve druhé studii bylo 308 dětí ve věku 9‒17 let s astmatem a vědci se zaměřili na bydliště a vztahy v rodině. Pokud je prostředí nebezpečné a narušené může dojít ke zhoršení kontroly astmatu, tento negativní dopad však mohou mírnit dobré rodinné vztahy. U dětí v nepříznivém prostředí je také vyšší produkce cytokinů Th1 i Th2 a snižuje se senzitivita ke glukokortikoidům.
Tato studie taky ukazuje, že i prostředí, v němž dítě žije, má vliv na průběh nemoci, stejně jako dobré rodinné podmínky.

https://pediatrics.aappublications.org/content/144/2/e20182758
https://pediatrics.aappublications.org/content/144/2/e20183300

Bibliografické údaje:

Titul: VOLUME 144 / ISSUE 2
Vydavatel: American Academy of Pediatrics
ISBN: 0022-1767
Odkaz na stránky: https://pediatrics.aappublications.org/content/144/2