Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

20.02.2019

IL-27 zvyšuje inhibiční aktivitu Treg přes CD39, což vede k supresi protinádorové imunity

Regulační T lymfocyty (Treg) inhibují autoimunitní reakce a jsou nepostradatelné pro udržení imunitní homeostázy. V případě nádorového bujení jsou pak Treg zapojeny i do inhibice protinádorové imunity a tlumí aktivitu tumoricidálních imunitních buněk. Autoři vytvořili model mnohočetného genové deficience myší a podařilo se jim prokázat, že IL-27 indukuje expresi CD39 ektonukleotidázy na tumor infiltrujících Treg vlivem ovlivnění aktivity STAT1. Dochází k hydrolýze ATP na AMP. Treg stimulované IL-27 zvyšují svou supresivní aktivitu vůči CD8 T lymfocytům in vitro. IL-27Ra deficitní Treg, stejně tak STAT1 deficitní Treg, jsou méně inhibičně aktivní než wild type Treg in vivo. CD39 inhibice narušuje IL-27 indukované inhibiční funkce Treg.
Autoři tak popsali nový mechanismus ovlivnění aktivity Treg přes osu IL-27-STAT1-CD39. Její aktivita zvyšuje pronádorové funkce Treg. Nové terapeutické postupy by mohly zacílit na CD39, čímž by se potlačila aktivita Treg a došlo k menší inhibici protinádorové imunity.
https://www.pnas.org/content/116/8/3106


Zvýšený počet genových kopií DEFA1/DEFA3 zhoršuje průběh sepse indukcí pyroptózy v endotelových buňkách

Genetické CNVs (copy number variations) jsou nejčastějším mechanismem strukturální genetické diverzity, hrají klíčovou roli ve zdraví a běžných nemocech člověka. Autoři sledovali, jak vzácné CNVs vedou ke vzniku rizikových fenotypů. Vytvořili transgenní myši s vysokým počtem kopií v DEFA1/DEFA3 (kódují HNP1–3; human neutrophil peptides 1–3). U těchto myší dochází k mnohem těžšímu průběhu sepsí, jelikož dochází k většímu poškození endotelových bariérových funkcí a je zvýšená pyroptóza endotelových buněk. Funkční blokáda HNP1–3 chrání myši před letálním průběhem sepse. Tyto výsledky vysvětlují, jak CNVs modulují vývoj nemoci ve zvířecím modelu a dávají možnost lépe porozumět a léčebně zasáhnout do průběhu sepse.
https://www.pnas.org/content/116/8/3161

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 8
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/8