Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

27.02.2019

Západní dieta reguluje imunitní systém jak v „klidu“, tak během LPS způsobené sepse, a to nezávisle na mikrobiomu

Západní dieta je charakterizovaná vysokým příjmem tuků a cukrů, zároveň s nízkou konzumací vlákniny. V této studii autoři zjišťovali, jak strava ovlivní průběh sepse. Sepse je stav, kdy je narušena imunitní odpověď v reakci na infekci. Imunitní reakce je masivní a vede k poškození orgánů, jejich selhání i smrti. Ačkoli je stav studován, hostitelské faktory ovlivňující průběh nejsou zcela zmapovány.
Autoři vytvořili pokus na myších krmených západní dietou. U myší byl přítomný již v baseline zánět, během stimulace LPS došlo k vyšší reaktivitě a se sepsí spojené imunoparalýze, alteraci populací neutrofilů (vyšší počty a fenotyp „starých“ neutrofilů) v porovnání s myšmi, jež byly krmeny racionální stravou. U myší se západní dietou byl průběh sepse těžší a byla také vyšší mortalita, a to nezávisle na mikrobiomu. To autory vedlo k závěru, že to, co jíme, může modulovat imunitní systém přímo a může mít vliv na průběh sepse. Západní dieta může vést k „přeprogramování“ bazálního stavu imunity a akutní odpověď na LPS. Tím se zhorší prognóza pacientů se sepsí.
https://www.pnas.org/content/116/9/3688


Neonatální Fc receptor je pan-echovirový receptor

Echoviry jsou jedny z nejčastějších původců aseptické meningitidy a u novorozenců mohou vést k trvalému a vážnému poškození organismu, bývají přítomné hepatitidy a neurologické nemoci (meningitida, encefalitida), dokonce smrt. V tomto textu autoři popisují neonatální Fc receptor (FcRn) jako pan-echovirový receptor. Receptor je exprimován na buňkách placenty a během života také na enterocytech, hepatocytech a mikrovaskulárních endotelových buňkách. Exprese je tak konzistentní s místy infekce. Autorům se podařilo prokázat, že ztráta exprese FcRn nebo jeho vazebné podjednotky β2M vede k rezistenci k infekci, dochází k omezení vazby viru. Blokující protilátky anti-β2M zvyšují rezistenci buněk k infekci. Exprese lidských, nikoli myších, FcRn narušuje neodpovídavost lidských i myších buněk k echovirové infekci. Extracelulární doména FcRn váže echovirové partikule přímo a neutralizuje infekci. Neonatální myši exprimující lidský FnRc jsou více citlivé na infekci echoviry enterální cestou. Tyto výsledky ukazují, že FcRn je pan-echovirových receptorem a může se tím vysvětlit náchylnost novorozenců k této infekci.
https://www.pnas.org/content/116/9/3758

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 9
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/9