Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

22.01.2020

NK buňky odstraňují alfa-synuklein a jejich deplece exacerbuje patologii spojenou se synukleinem v myším

Synukleinopatie zahrnují také demenci s přítomností Lewyho tělísek a Parkinsonovou nemoc (PN). Lewyho tělíska se skládají z intracelulárních inkluzí špatně „složeného“ alfa-synukleinu (AS) v přítomnosti dalších proteinů. AS je možné zachytit v extracelulární tekutině u pacientů s PN a je dle všeho zapojený do modulování imunitní odpovědi v CNS i periferii. NK buňky jsou přítomné také v CNS a zapojují se do homeostázy a patologických stavů. Počty NK buněk jsou v krvi pacientů s PD zvýšené a jejich aktivita je spojená s tíží nemoci. Role NK buněk v kontextu alfa-synuklenopatií zatím nebyla blíže zkoumána. Autoři zjistili, že NK buňky účinně internalizují a degradují AS agregáty skrz endozomálně/lysozomální cestu. Agregáty AS oslabují cytotoxicitu a uvolnění cytokinů z NK, včetně IFN gama, a to v závislosti na dávce AS. Byl také vytvořen model PD s AS agregáty. In vivo deplece NK buněk u myší vedla k exacerbaci motorického deficitu a zvýšení rozsahu fosforylovaných AS depozit. Výsledky tedy ukazují, že NK buňky působí protektivně v případech AS patologií.
https://www.pnas.org/content/117/3/1762


Mitochondriální dysfunkce spouští na multilékovou rezistenci u hub závislou na signálních cestách, v nichž hraje roli vápník

Léková rezistence u fungálních patogenů roste. Na vině je také dlouhodobé využívání azolů a triazolů v zemědělství. Modifikací proteinů, na které lék míří, se omezí jeho vazba na patogena. Zatím nebyl popsán přesný mechanismus, jakým k takové modifikaci dochází. V této studii autoři sledovali adaptační strategii pro přežití v přítomnosti léků u Aspergillus fumigatus. Mutanti, u nichž se objevila multiléková rezistence, mají mitochondriální dysfunkci indukovanou defektem v biosyntéze hemu A. Porovnání genové exprese mezi rezistentními mutanty a wild-type odhalilo, že u rezistentních typů je zvýšená exprese genů spojených s transportéry, chitinovou syntázou, signálními cestami závislými na vápníku. Naopak je snížená exprese genů spojených mitochondriálním vychytáváním volných radikálů.
U mutantů je v cytosolu zvýšený vápník a aktivita CrzA (calcium-signaling transcription factor). Pokud jsou podány chelatační látky dojde k obnovení citlivosti a zvyšuje se účinnost azolu. Výsledky tedy dokládají, že mitochondriální dysfunkce může spustit vápníkovou signalizaci a navodit rezistenci.
https://www.pnas.org/content/117/3/1711

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 117 no. 3
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/117/3