Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

28.04.2020

Resolvin E1 je proreparační molekula podporující hojení poškozené střevní sliznice

Resoluce střevního zánětu a reparace ran jsou aktivní procesy, které jsou mediované působením epitelu sliznice. Lipidové molekuly SPM (specialized proresolving mediators) hrají důležitou roli v opravné odpovědi. Resolvin E1 (RvE1) patří mezi SPM a je tvořen z omega-3 mastných kyselin. Ví se o něm, že mírní střevní zánět a podporuje protizánětlivou odpověď a tvorbu IL-10. Autoři analyzovaly vliv RvE1 na migraci a proliferaci střevního epitelu během poranění a obnovy. Vytvořili model poškození střeva s odebráním vzorků sliznice, kde zjistili, že lokálně se tvoří RvE1. Vystavení epitelu působení ReV1 podpořilo hojení poškození, došlo ke zvýšení proliferace a migrace díky aktivaci signálních cest CREB, mTOR a Src-FAK. RvE1 navíc aktivuje malou GTPázu Rac1, což zvyšuje intracelulární produkci kyslíkových radikálů, buňka-matrix adhezi, buněčnou protruzi a migraci. In situ podání enkapsulovaného RvE1 vedlo k urychlení hojení střevní sliznice. Studie tedy dokládá, že RvE1 nejen zvyšuje protizánětlivou odpověď, ale také podporuje proces hojení.

https://www.pnas.org/content/117/17/9477


Efektivita podání plazmy vyléčených v léčbě COVID-19

V současnosti je COVID_19 velkým problémem ,a to hlavně kvůli tomu, že není prevence v podobě očkování ani účinná léčba. Možností je použití plazmy získané od lidí, kteří nemoc prodělali.
Do studie bylo zařazeno 10 pacientů s těžkým průběhem COVID-19. Bylo jim podáno 200 ml plazmy. Titr neutralizačních protilátek byl nad 1:640. Primární sledovaný parametr byla bezpečnost transfuze, sekundární parametry byly klinické příznaky a laboratorní parametry následující 3 dny po transfuzi. Medián nástupu nemoci k transfuzi byl 16,5 dne. Po transuzi došlo k 5 pacientů k nárůstu protilátek nad 1:640, u zbylých 5 zůstala hodnota 1:640. U pacientů došlo ke zmírnění klinických příznaků a zvýšila se saturace. I další parametry se mírně zlepšily, včetně počtu leukocytů, naopak se snížilo CRP z 55,98 mg/l na 18.13 mg/l. Radiologické vyšetření také prokázalo zlepšení obrazu na plicích. Virová nálož byla u 7 pacientů po 3 dnech nedetekovatelná. Studie tedy dokládá, že aplikace plazmy vyléčených z COVID-19, může pomoci těžce nemocným. Je však nutné provést rozsáhlejší studie.
https://www.pnas.org/content/117/17/9490

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 117 no. 17
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/117/17