Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology July 15, 2019

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology July 15, 2019

14.07.2019

Skint8, nová molekula patřící do rodiny B7, negativně reguluje T lymfocytární odpověď

Imunitní odpověď je kontrolována T lymfocytárními kostimulačními a koinhibičními molekulami. V této studii autoři identifikovali Skint8, tj. molekulu, která patří mezi koinhibiční molekuly. Její extracelulární doména sdílí výraznou podobnost s existujícími členy B7 rodiny. Skint8 mRNA je exprimována na klidových i aktivovaných B lymfocytech, monocytech a CD4 T lymfocytech. „Domnělý“ receptor pro Skint8 je exprimován na aktivovaných CD4, CD8 T lymfocytech, B lymfocytech, monocytech a dendritických buňkách. Rekombinantní Skint8-IgG Fc fúzní protein inhibuje T lymfocytární proliferaci, aktivaci a produkci cytokinů in vitro. In vivo podání Skint8-IgG Fc redukuje T lymfocytární aktivaci a mírní průběh experimentální autoimunitní encefalomyelitidy u myší. Tento poznatek tak může mít i klinické využití u chorob, kdy je nutné tlumit aktivitu T lymfocytů.
https://www.jimmunol.org/content/203/2/400


Nikotin oslabuje bolest u osteoartritidy a expresi matrixové metaloproteázy 9 přes aktivaci α7 nikotin-acetycholinového receptoru

Osteoartritida (OA) je degenerativní onemocnění kloubů, které je spojené s bolestí a omezení pohyblivosti. V současné době podávaná symptomatická léčba nevede vždy ke snížení bolesti a snížení zánětu. V této studii autoři zjišťovali, jakým způsobem nikotin snižuje bolest a zánět v myším modelu OA. Dále byl využit také in vitro buněčný model. Léčba nikotinem snížila mechanickou alodynii, degeneraci chrupavky a produkci metaloproteázy 8. Vliv nikotinu byl zvrácen podáním selektivním blokátorem α7 nikotin-acetylcholinového receptoru. Na makrofágové linii nikotin po vazbě na α7-nAChR také výrazně inhiboval produkci MMP-9 indukovanou LPS, a to před zvýšení aktivity dráhy PI3K/Akt a inhibicí NF-κB translokací z cytosolu do jádra. Výsledky přinášejí důkazy o tom, že nikotin mírní zánět a omezuje bolest, a to díky aktivaci α7-nAChR, což snižuje zánět.
https://www.jimmunol.org/content/203/2/485

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 203,Issue 2
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/203/2