Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

16.09.2019

Nízká hladina vitamínu D je spojená s EMT u pacientů s CHOPN

Deficit vitamínu D koreluje se zvýšeným rizikem CHOPN. Mechanismus, který za tím stojí, není zatím znám. V této studii autoři analyzovali korelaci mezi CHOPN, koncentrací vitamínu D a EMT (epithelial-mesenchymal transition). 95 nově diagnostikovaných pacientů a 190 shodných kontrol bylo zahrnuto do studie. Hodnotila se hladina sérového 25(OH)D, EMT a TGF-β/Smad signalizace. Hodnoty pacientů se porovnávaly s kontrolami. Sérová 25(OH)D koncentrace se postupně snižovala u pacientů s CHOPN dle tíže nemoci. U pacientů byl zachycen pokles exprese epiteliálního biomarkeru E-kadherinu a zvýšená exprese mesenchymálních biomarkerů vimentinu a α-SMA. Došlo také ke snížení exprese plicního nukleárního receptoru pro vitamín D (VDR). Pacienti měli vyšší aktivitu TGF-β/Smad. Sérové hodnoty TGF-β u pacientů byly zvýšené paralelně s vážností CHOPN. Koncentrace 25(OH)D byla inverzně spojená s hodnotami TGF-β.
In vitro experiment prokázal, že vitamín D3 inhibuje TGF-β indukovanou fosforylaci Smad2/3 v MRC-5 buňkách.
Studie tedy prokázala, že koncentrace vitamínu D inverzně koreluje s TGF-β/Smad signalizace a EMT u pacientů s CHOPN, což naznačuje, že EMT je vitální mediátor vývoje CHOPN u pacientů s nízkou hladinou vitamínu D.
https://www.jimmunol.org/content/203/6/1428


Feedback smyčka cAMP-adenosin udržuje supresivní funkci Treg

Terapeutická manipulace regulačních T lymfocytů Treg je slibným přístupem u pacientů s imunopatologiemi. Je však potřeba lépe pochopit imunomodulační mechanismus Treg a najít metody, které by byly bezpečné a účinné. V této studii autoři identifikovali klíčovou roli cAMP-adenosin pozitivní feedback smyčky v imunomodulační funkci Treg. K pokusu využili myši a experimentální autoimunitní uveitidou (EAU), dále byly využity Treg a uveitogenní T lymfocyty (UTs). Myším s EAU byly podány indukované Treg a došlo ke zmírnění zánětlivé odpovědi. In vitro se ukázalo, že iTreg inhibují UTs proliferaci a produkci prozánětlivých cytokinů. Podařilo se zachytit, že cAMP je částečně odpovědné za iTreg mediovanou inhibici UTs. Důležité je, že intracelulární cAMP reguluje expresi CD39 a CD39 dependentní produkci adenosinu v iTreg, dále se prokázalo, že cAMP se přímo zapojuje do iTreg derivované produkce adenosinu díky CD39 signalizaci nezávislé na extracelulární cAMP-adenosinové cestě. Navíc zvyšuje extracelulární adenosin hodnoty intracelulárního cAMP v Treg. Zvýšené cAMP v iTreg před transferem zvyšuje jejich terapeutickou účinnost u EAU myší. Tyto výsledky přinášejí zajímavý vhled to imunosupresivních mechanismů Treg a ukazuje možné ovlivnění pro zvýšení jejich tlumivých účinků.
https://www.jimmunol.org/content/203/6/1436

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 203,Issue 6
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/203/6