Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

01.10.2019

Zvýšené hodnoty komplementového faktoru B a Bb fragmentu jsou spojené s mortalitou pacientů s vážnou aortální stenózou

Do iniciace a progrese aortální stenózy (AS) se zapojuje zánět. Zatím však nebyla popsána role komplementového systému, který je důležitou součástí vrozené imunity u AS, Autoři vytvořili hypotézu, že hodnoty cirkulujícího komplementového faktoru B (FB) jsou zvýšené a mohou predikovat vývoj stavu pacienta. Byly tedy hodnoceny plazmatické koncentrace FB, Bb a terminálního komplementového komplexu u 3 kohort pacientů s vážnou symptomatickou AS a středně těžkou až těžkou asymptomatickou AS (123, 436, 61) a kontrolní skupiny. V porovnání s kontrolní skupinou měli symptomatičtí AS pacienti výrazně vyšší hodnoty FB, a to 2,9x. Hodnoty FB u symptomatických a asymptomatických pacientů byly srovnatelné. U asymptomatických FB inverzně korelovala s plochou chlopně. Hodnoty FB u populace 1 a 2 korelovala s terminálním komplementovým komplexem, systémovým zánětem (CRP) i srdečními funkcemi (NT-proBNP) a srdeční nekrózou (troponin). Vyšší hodnoty FB byly spojené s mortalitou. Plazmatická hodnota FB a Bb fragmentu byla s nepříznivou prognózou u symptomatických pacientů. Zvýšená hodnota FB u asymptomatických pacientů naznačovala zapojení FN od časné fáze nemoci.

https://www.jimmunol.org/content/203/7/1973


Fetální aktivace T lymfocytů u amniotické dutině během předčasného porodu: potenciální mechanismus pro subset idiopatického předčasného porodu

Perinatální morbidita a mortalita je častým problémem předčasně narozených dětí po celém světě. Nejstudovanější příčinou předčasného porodu je zánětlivá reakce v amniotické dutině. Etiologie předčasného porodu však není známá. Mnoho předčasných porodů tedy spadá do kategorie idiopatické. V této studii autoři dokládají, že fetální imunitní systém prochází předčasnou aktivací u žen s předčasným porodem bez intraamniotického zánětu. Nejprve se prokázalo, že fetální T lymfocyty jsou predominantí leukocytární populací v amniotické tekutině během gestace a že pouze fetální CD4+ T lymfocyty jsou zvýšené v amniotické tekutině u žen, které prošly předčasným porodem a narozením dítěte. Tento nárůst fetálních CD4+ lymfocytů je spojený se zvýšenými hodnotami T lymfocytárních cytokinů jako IL-2, IL-4 a IL-13 v amniotické tekutině. T lymfocyty v pupečníkové krvi, hlavně CD4+ T lymfocyty, získané od žen s idiopatickým předčasným porodem vykazují zvýšenou ex vivo aktivaci, která je shodná s tou, která je zachycená u žen s intraamniotickým zánětem. Dále bylo dokázáno, že intra-amniotické podání aktivovaných neonatálních CD4+ T lymfocytů indukovalo předčasný porod u myší. Data tedy přináší důkazy o tom, že aktivované neonatální CD4+ T lymfocyty jsou zapojeny do patogeneze idiopatického předčasného porodu.



https://www.jimmunol.org/content/203/7/1793

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 203,Issue 7
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/203/7