Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

17.03.2020

E3 ubiquitinová ligáza Fbw7 reguluje přežití zralých B lymfocytů

Zralé naivní B lymfocyty exprimují BCR izotypu IgM a IgD, které reagují na antigen v sekundárních lymfoidních tkáních. Většina B lymfocytů se nedostane do kontaktu s antigenem a umírají. Jejich přežití totiž závisí na signálech přežití, které jsou zprostředkovány aktivací BCR a BAFFR. V této studii autoři zjistili, že E3 ubiquitinová ligáza Fbw7 je nezbytná pro udržení maturovaných B lymfocytů u myší. U B lymfocytů s deficitem Fbw7 vede stimulace BCR k apoptóze, ale také k proliferaci a defektům růstu. Analýza B lymfocytárního proteomu odhalila, že je zde aberantní signalizační vzorec, včetně snížení Bcl-2 a narušení signalizace NF-κB. Nadměrná akumulace substrátu Fbw7, tj. c-Myc, zvyšuje expresi Bim a omezení apoptózy, která je spuštěna aktivací BCR přes PI3K. Signalizace pro přežití je může být zvýšená expresí BCL2 v B lymfocytech, tyto pak mohou uniknout apoptóze i v nepřítomnosti Fbw7.
https://www.jimmunol.org/content/204/6/1535


IL-13 zlepšuje neurozánět a podporuje funkční obnovení po traumatickém poranění mozku

Mikroglie hrají důležitou roli v procesu neurozánětů o traumatickém poranění mozku (TBI). Předešlé studie ukázaly, že fenotypy mikroglií a infiltrujících makrofágů se liší během určitých stadií po poranění CNS, a tyto změny jsou spojeny také s tím, jak bude stav probíhat. IL-13 je protizánětlivý cytokin, který chrání před demyelinizací míchy přes imunomodulaci imunitní odpovědi. Efekt IL-13 na mikroglie/makrofágovou odpověď po TBI zatím nebyla popsána. Autoři využili myší model TBI s intranasálním podáním IL-13. To vedlo k akceleraci funkční reparace. Léčba IL13 prodloužila dobu do pádu při Rotarod testu, redukovala počet špatných kroků v „foot fault test“ a zlepšila skóre ve „wire hang test“ 28 dní po TBI.
Díky IL-13 došlo k redukci ztráty neuronů a zvýšila se ochrana integrity bílé hmoty 6 dní po TBI. Snížila se také produkce prozánětlivých cytokinů a počet prozánětlivých mikroglií a makrofágů. Naopak se zvýšila mikroglie/makrofágová fagocytóza poškozených neuronů v oblastech blízko léze. In vitro studie potvrdily, že IL-13 inhibuje produkci prozánětlivých cytokinů v primárních mikrogliích v reakci na stimulaci LPS nebo mrtvé neurony, zvýšila se schopnost pohltit částice či mrtvé neurony. IL-13 by tedy mohl být podáván jako prevence dalšího poškození CNS po TBI a urychlení regenerace.
https://www.jimmunol.org/content/204/6/1486

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 204,Issue 6
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/204/6