Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Transplantational and Cellular Therapy

Transplantational and Cellular Therapy

Transplantational and Cellular Therapy

02.08.2022

Porovnání plicní toxicity mezi celotělovým ozářením a na busulfanu založeným myeloablativním režimem po alogenní transplantaci hematopoetických kmenových buněk u dětských pacientů

Plicní toxicita po transplantaci alogenních hematopoetických buněk (alo-HSCT) je velmi častým jevem u dětí s leukémiemi a myelodysplastickým syndromem (MDS). V této studii autoři porovnávali vliv dvou myeloablativních postupů na plicní toxicitu, celotělové ozáření vs. použití busulfanu. Ve studii byla použita data 311 dětských pacientů s leukémií nebo MDS, kteří podstoupili alo-HSCT. Primárním výstupem studie byla kumulativní incidence plicní toxicity grade ≥3 a grade 5. Sekundární výstup mapoval faktory, které jsou spojené s plicní toxicitou a celkové přežití. Mezi pacienty s celotělovým ozářením a na busulfanu nebyl rozdíl ve výskytu plicní toxicity grade ≥3 a grade 5 (6,2 % vs. 6,1 % po dvou letech od alo-HSCT). Rizikovými faktory pro plicní toxicitu byl věk, preexistující plicní nemoci, akutní reakce štěpu proti hostiteli a chronická reakce štěpu proti hostiteli. Přítomnost plicní toxicity grade 3 a vyšší byla spojená s horším celkovým přežitím. Studie tedy ukazuje, že výskyt plicních komplikací po alo-HSCT není spojen s vybraným myeloablativním režimem, ale spíše s věkem, preexistujícím plicním onemocněním a oběma typy reakce štěpu proti hostiteli.
https://www.astctjournal.org/article/S2666-6367(22)01322-7/fulltext


Invazivní kvasinkové infekce po haploHCT jsou spojené se syndromem uvolnění cytokinů

Při transplantaci kostní dřeně se stále častěji využívá dřeň haploidentických dárců (haploHCT). V této studii autoři sledovali výskyt infekčních komplikací, hlavně invazivních houbových onemocnění (IFD) po haploHCT. Ve studii se hodnotila data 205 pacientů, tj. výskyt IFD po 30 dnech a po jednom roce po haploHCT, dále nerelapsová mortalita, rizikové faktory pro vznik kvasinkových infekcí. IFD se objevilo celkem u 29 pacientů. V 19 případech se jednalo o invazivní kvasinkové infekce v prvním roce po haploHCT. U 13 z 19 pacientů se IFD vyskytlo již do 30 dní po haploHCT (6,3 %) a zvýšilo nerelapsovou mortalitu. Autoři dále zjistili 10% incidenci kvasinkových infekcí během 30 dní po haploHCT u pacientů postižených syndromem uvolnění cytokinů (CRS) a 21% incidenci u pacientů, kteří dostávali tocilizumab. Rizikovými faktory pro vznik IFD byly akutní myeloidní leukémie a CRS. Výsledky tedy ukazují, že CRS je spojené s rizikem vzniku časných IFD a je proto nutné vzniku této zdravotní komplikace včas předcházet.
https://www.astctjournal.org/article/S2666-6367(22)01267-2/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 8, Issue 8
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 2666-6367
Odkaz na stránky: https://www.astctjournal.org/issue/S2666-6367(21)X0017-6